18. June 2024.

logo

Savez bačkih Bunjevaca pomogao građanima Ljutova da sačuvaju „Poštu“ PDF Štampa El. pošta
sreda, 01 jul 2015 09:40

SBB

Savez bačkih Bunjevaca pomogao građanima Ljutova da sačuvaju „Poštu“

Foto 03

   Stanovnici naselja Ljutovo našli su se pred velikim problemom, ugovorna pošta u njihovom mestu bila je pred nestankom. Srećom, problem je prevaziđen, a rešen je uz udruživanje više donatora koji su pomogli da se nabavi oprema, neophodna da se ispostava „Pošte“ sačuva. Naime, zajedničkim donacijama Kancelarije ombudsmana, Gerontološkog centra i Saveza bačkih Bunjevaca, zajedno sa Udruženjem građana „Bunjevci Ljutovo“, oprema je nabavljena.

Ovaj potez nam znači mnogo, jer ispostava „Pošte“ postoji već petnaest godina, a da nije bilo donatora više ne bi mogla da funkcioniše. Ovu „Poštu“ inače koriste gotovo svi meštani Ljutova, sem možda onih koji su zaposleni u gradu. Najbliža „Pošta“ nam je ona u Tavankutu, udaljena je tri kilometra. Možda to ne izgleda tako daleko, ali kada dođu jesen i zima, kiša i sneg, onda je to dosta velika razdaljina, pogotovo za naše starije meštane – istakla je Dubravka Matić, upravnica ugovorne „Pošte“ u Ljutovu, te je dodala da se zahvaljuje svima koji su pomogli, pre svega Petru Ivkoviću iz UG „Bunjevci Ljutovo“, Ivanu Matiću, Gerontološkom centru, Kancelariji ombudsmana i Savezu bačkih Bunjevaca.

Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, istakao je zadovoljstvo što je meštanima Ljutova pomognuto na ovakav način.

Najveću zaslugu za naše uključivanje imaju ljudi iz UG „Bunjevci Ljutovo“ koji su nam preneli molbu žitelja Ljutova da im pomognemo u reševanju problema. U komunikaciji sa Kancelarijom ombudsmana saznali smo da postoji volja da se udruži više donatora da se prevaziđe problem i da se pomogne Ljutovčanima, a pomoć se odnosila na nabavku kompjuterske opreme potrebne za obavljanje ovog posla – govori Bajić.

Kako saznajemo, Udruženje građana „Bunjevci Ljutovo“ odigralo je veliku ulogu u celoj akciji koja je za rezultat imala očuvanje ispostave „Pošte“.

Prošle godine, kada smo čuli da preti opasnost da se pošta ugasi, digli smo se kao meštani i sačuvali je na godinu dana. Kada smo čuli da je ponovo kritično, na sastanku našeg Udruženja smo odlučili da pokušamo da rešimo ovaj problem. Obratili smo se Savezu bačkih Bunjevaca, udružili su se kasnije i drugi donatori. Hvala im svima u ime meštana Ljutova, a naravno i „Duda marketu“ koji je deo svog prostora ustupio da potrebe obavljanja ove delatnosti – kazao je Petar Ivković Corda, potpredsednik UG „Bunjevci Ljutovo“.

Ovo udruženje, iako po datumu osnivanja mlado, okuplja iskusne društvene radnike koji godinama unazad rade na očuvanju bunjevačke tradicije kroz negovanje običaja. Tako se organizuju „Siroti bal“, „Maska svatovi“, prvi put ove godine običaj polivanja za Uskrs je prikazan u Ljutovo na tradicionalni način, a o toku su pripreme za Ris-Dužijancu, manifestaciju koja se u Ljutovu održava 12. jula.

 

Foto 02Foto 01

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.