logo

Konferencije
Konferencija za novinare, 30. septembar 2016. godine PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03 oktobar 2016 11:49

Izveštaj sa konferencije za novinare

 

sbbbannerNa konferenciji za medije održanoj 30. 09. 2016. godine, predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca izneo je Predlog da se uputi inicijativa Skupštini AP Vojvodine da donese ZAKLJUČAK, kojim će se konstatovati da je akt u formi naredbe, koji je utvrdio GNOOV (Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine) u Novom Sadu, 14. maja 1945 pod brojem 1040/1945, bio akt nasilne asimilacije i diskriminacije prema Bunjevcima, i akt protivan ljudskim pravima i slobodama.

Razlog za donošenje takvog zaključka je u sledećem:

Navedeni akt – naredba primenjen je u potpunosti, i svi građani tadašnje države izjašnjeni kao Bunjevci, nasilno su preimenovani u Hrvate što je zvanično uspostavljeno u ličnoj dokumentaciji i primenjivano u državnoj administraciji i statistici (legitimacije, birački spiskovi,putne objave i razni drugi spiskovi po narodnosti). Ovaj akt je primenjivan sve do raspada bivše SFRJ, a Bunjevci su mogli da se lično izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti tek na popisu 1991. godine u SR Jugoslaviji, ali pod klauzulom ostali. Bunjevci su ostvarili pravo da se deklarišu kao autohtona nacionalna manjina nakon donošenja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, i to pravo danas u Republici Srbiji ostvaruje 16706 Bunjevaca izjašnjenih na poslednjem popisu, a koji su saglasno Zakonu izabrali i formirali Nacionalni savet (prvi saziv nacionalnog saveta formiran je 2003. godine).

Događa se, međutim, da se Bunjevcima pravo na lično izjašnjenje i pravo na identifikaciju kao autohtone nacionalne manjine u Republici Srbiji, i danas osporava. Da se Bunjevci nazivaju „bunjevački Hrvati“, „Hrvati-bunjevci“ i slično, i da se navodi kako između Republike Srbije i Republike Hrvatske postoji „takozvano bunjevačko pitanje“ (izveštaj o sprovođenju bilaterarnog sporazuma Srbije i Hrvatske, Centar za regionalizam Novi Sad 2016, autor Darko Baštovanović – društveno politički kocept – citat: „Odnose između dve države opterećuje tzv. bunjevačko pitanje“).

Ogromna nepravda i nacionalna tragedija, koja je primenom navedenog akta učinjena Bunjevcima, nije ugušila svest kod Bunjevaca o svojoj nacionalnoj pripadnosti, jeziku, kulturi, običajima, i Bunjevci se danas u Republici Srbiji slobodno izjašnjavaju i organizuju kao autohtona nacionalna manjina.

Nedopustivo je stoga, da se na temelju sramnog akta iz 1945, i danas pravo na lično izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti Bunjevcima osporava, i da se optužuje Republika Srbija da omogućuje organizovanje „grupe građana koji su Bunjevci, a neće da budu Hrvati“ i da tako deli hrvatski korpus u Srbiji, što se u javnosti često navodi od strane političkih i kulturnih predstavnika Hrvata u Srbiji i danas.

Donošenjem Zaključka kako je predloženo, konstatovalo bi se da je akt koji je naveden, bio akt nasilne asimilacije, diskriminacije i akt nepoštovanja ljudskih pravima, i da je osporavanje prava Bunjevcima na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti nedopustivo.

S obzirom da ova tema prevazilazi okvire samo delovanja stranke, predlažemo da inicijativu Skupštini APV uputi Nacionalni savet, zaključio je Mirko Bajić, predsednik SBB.

 

 
Bajić: Tražimo da se razreši direktor Gerontološkog centra PDF Štampa El. pošta
sreda, 22 april 2015 13:58

Konferencije za novinare

Bajić: Tražimo da se razreši direktor Gerontološkog centra

 IMG 8697

   Savez bačkih Bunjevaca održao je danas konferenciju za novinare, a tom prilikom je akcenat konferencije stavljen na rad Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine posle šest meseci od konstituisanja, te na poziciju SBB-a u lokalnom parlamentu, a Bajić je na samom kraju konferencije izneo i zahtev za smenu direktora Gerontološkog centra u Subotici.

   Stela Bukvić, zamenica predsednice Saveta, izabrana na listi SBB, rekla je na konferenciji da se rad u Savetu nakon pola godine od konstituisanja odvija po principu dvotrećinske većine, te da su tokom poslednjih meseci donete važne odluke u svim oblastima.

   Ona je izrazila zadovoljstvo što su nacionalni praznici bunjevačke zajednice u prethodnom periodu organizovani na višem nivou, te da nijedan saziv Saveta do sad, u pola godine nije bio ovako aktivan, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

   Predsednik SBB-a i predsednik Izvršnog odbora BNS-a, Mirko Bajić se u svom obraćanju osvrnuo na izbornu kampanju koju je ova stranka sprovodila tokom izbora za nacionalne savete, te je u tom smislu naglasio da se veliki deo kampanje odnosio na zahtev za institucionalizaciju u bunjevačkoj nacionalnoj zajednici. On je istakao da je novi saziv Saveta ovu ideju prepoznao kao dobru, te da je bunjevačka zajednica na putu da ostvari sve svoje potrebe i prava kada je u pitanju odnos sa državom.

IMG 8684   Što se tiče pozicije i aktivnosti SBB-a u lokalnom parlamentu, Bajić je kazao da ova stranka, koja čini deo skupštinske većine, ima jasnu odrednicu, te da će na idućim lokalnim i pokrajinskim izborima SBB nastupiti samostalno. Predsednik SBB-a je izrazio nadu da će ova stranka biti učesnik u lokalnoj vlasti i ubuduće, a cilj je da stranka ima poslanika i u Skupštini AP Vojvodine.

   Kako je najavljeno, Savez bačkih Bunjevaca u maju održaće izbornu skupštinu. Pri kraju svog obraćanja novinarima, Bajić je izneo zahtev, a on se odnosi na sledeće:

Sa nivoa lokalne uprave, na osnovu učešća u radu lokalnog parlamenta, tražimo da se razreši trenutni direktor u Gerontološkom centru. Mislimo da se u Gerontološkom centru vodi poslovna politika koja nije u skladu sa onim što su interesi i grada, iako je to pokrajinska ustanova, ali je od ogromnog značaja za ovaj grad. Poznate su činjenice da se tamo radi bez dozvola, da je zaustavljeno nešto što se tako radilo, da su tenderi rađeni bez pravog puta. Neću da ulazim u ocenu toga na koji način i kako se to radilo, ali tvrdimo, mislimo i to se vidi iz onoga što je svaki dan prisutno, da se na neodgovoran način vodi ta ustanova, i mi od pokrajinske administracije tražimo da se reaguje, a direktno da se reaguje od strane Demokratske stranke, koja vrši vlast u Pokrajini i čiji je kandidat danas direktor u Gerontološkom centru. Tražimo da se o tome izjasne i da se zaustavi jedno takvo rukovođenje ustanove, koja je postigla nivo poznat u međunarodnim okvirima i mi ne smemo dozvoliti da se sa njom na jedan površan način rukovodi, te tražimo da se reaguje i da se direktor Gerontološkog centra razreši sa tog mesta – rekao je Bajić na samom kraju konferencije.

 

 

 
Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca 19. 11. 2014. PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20 novembar 2014 13:27

SBB

Konferencija za novinare Saveza bačkih Bunjevaca 19.11.2014.

 

sbbbanner     Na konferenciji za novinare Saveza bačkih Bunjevaca izneto je da je u ponedeljak 17. 11. 2014., održana konstitutivna sednica i odmah potom prva radna sednica novoizabranog Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Savez bačkih Bunjevaca je ostvario svoje ciljeve koje je proklamovao u kampanji za izbore za Nacionalni savet i zahvaljujući Savezu bačkih Bunjevaca uspešno je konstituisan novi saziv Bunjevačkog nacionalnog saveta. Svi članovi saveta sa liste SBB će dati  pun doprinos za uspešno funkcionisanje saveta, istakla je Stela Bukvić, članica saveta izabrana na listi SBB.

   Dragan Kopunović, takođe član saveta izabran na listi SBB, istakao je da je Savez bačkih Bunjevaca ostao dosledan principima iznetim u kampanji i da je savet konstituisan na stručnoj, a ne na stranačkoj osnovi. Da je za predsednika saveta na predlog SBB izabrana mr Suzana Kujundžić Ostojić, dosadašnja predsednica privremenog organa upravljanja i da su članovi Izvršnog odbora izabrani po stručnosti i kompetenciji za rad u oblastima za koje su zaduženi, bez obzira na čijoj su listi birani. Predsednik Izvršnog odbora je Mirko Bajić, a članovi su Mirjana Savanov za oblast obrazovanja, Kata Kuntić za oblast kulture, Tihomir Vrbanović za oblast informisanja i Branko Pokornić, potpredsednik IO, zadužen za saradnju sa lokalnim organima vlasti i Bunjevcima u Mađarskoj.

   Mirko Bajić, predsednik SBB, rekao je da mu je žao što je Nikola Babić prvo prihvatio a onda neposredno pred konstituisanje saveta odbio da prihvati funkciju predsednika Izvršnog odbora. Smatrali smo da bi on kao prvi predsednik Saveta i član sa najviše iskustva, najbolje organizovao rad izvršnog odbora i bili smo iznenađeni  njegovim odustajanjem, ali verujemo da je imao opravdane razloge za takvu odluku. Smatrali smo da je u takvim okolnostima naša obaveza da kao lista sa najviše osvojenih mandata, prihvatimo odgovornost za vođenje ovog najvažnijeg tela Nacionalnog saveta, i prihvatio sam tu funkciju, istakao je Mirko Bajić.

Želimo jasno da kažemo da je od grupe članova okupljenih oko Veljka Vojnića ispoljena jasna namera da se onemogući rad Nacionalnog saveta, naime Veljko Vojnić je na početku radne sednice na kojoj se vršio izbor predsednika Saveta i izvršnog odbora zahtevao prekid rada i odlaganje izbora rukovodeće strukture Nacionalnog saveta, obrazlažući to osporavanjem valjanosti mandata Mirka Bajića i Suzane Kujundžić Ostojić, navodeći članove zakona po osnovu kojih ti mandati navodno nisu legitimni i tražeći da se sednica nastavi tek pošto se dobije tumačenje o legitimnosti mandata. Potpuno je jasno da je to bio smišljen način da se onemogući funkcionisanje saveta, nakon što nisu uspeli da dobiju većinu da predsednik saveta bude Veljko Vojnić.
Vojnić nije osporio mandate prilikom verifikacije i savet je na konstitutivnoj sednici konstituisan i mandati  su verifikovani. Osporavanje mandata i zahtev za prekidom izneo je nakon toga, na početku prve radne sednice, što jasno govori o nameri da se prekine radna sednica i da se predsednik ne izabere. Posledica bi bila katastrofalna jer je  zakonski rok da se usaglasi Statut saveta sa Zakonom  20 dana od dana konstituisanja, a da je uspela namera Vojnića, to se ne bi moglo realizovati i savet bi bio ponovo raspušten i to na samom početku mandata, obrazložio je Mirko Bajić.

Potpuno je jasno da su svi mandati izabranih članova saveta legitimni, o čemu svedoče Rešenja i Uverenja o dodeli mandata izdata od strane Ministarstva za državnu upravi u lokalnu samoupravu. Nema nikakvih sukoba interesa i sve se radi u skladu sa zakonom. Nama je potpuno jasno da su i dalje prisutni oni koji su i do sada radili na urušavanju Nacionalnog saveta, koji je kako je poznato u oba predhodna mandata bio raspuštan zbog opstrukcije, i da je reč o istom krugu ljudi. Srećom posle ovih izbora postoji dovoljan broj članova Saveta koji čini većinu, i koji neće dozvoliti da se rad Saveta dovede u pitanje. Sigurni smo da će Savet dobro funkcionisati,  jer tu većinu čine stručni i odgovorni članovi Saveta. Svesni smo da će postojati opozicija, ali to će nas samo motivisati da sa većom pažnjom i zalaganjem učestvujemo u radu Saveta. Prvi posao koji je pred nama je usaglašavanje Statuta sa Zakonom, a nakon toga određivanje sastava svih odbora koji su potrebni da Savet funkcioniše u skladu sa zakonom. To će biti urađeno u rokovima koje zakon određuje i nakon toga moći ćemo da kažemo da je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine postavljen na zdrave noge, istakao je Mirko Bajić.

 

 
« PočetakPrethodna1234567SledećaKraj »

Strana 1 od 7

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.