18. June 2024.

logo

Saopštenje - Zahtev za promenu izbornog zakona PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 31 mart 2014 13:08

Saopštenje za javnost

Zahtev za promenu izbornog zakona

 

   Zahtev Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da se predstavnicima nacionalnih manjina omogući garantovan mandat u Skupštini, je besmislen. To bi značilo da pojedinac, samo zato što je na primer Hrvat, dobije mandat poslanika, a da nema podršku nikoga osim možda svoje uže rodbine. Ona politička stranka nacionalne manjine, koja nema podršku birača (poput DSHV na poslednjim izborima) i ne treba da je zastupljena u Skupštini.

   Savez bačkih Bunjevaca podržava princip “prirodnog praga”, koji je u Zakonu omogućen za političke stranke nacionalnih manjina, na bazi takozvane pozitivne diskriminacije.

    Problem je u tome što stranke brojčano malih nacionalnih manjina ne mogu da ispune uslov o 10 000 overenih potpisa i samim tim su onemogućene da uopšte samostalno izlaze na izbore.

   Savez bačkih Bunjevaca podneće Kancelariji za ljudska i manjinska prava i Skupštini Republike Srbije, zahtev da se promeni izborni zakon u delu kojem se zahteva broj overenih potpisa za kandidaturu, kako bi se omogućilo da stranke manjina učestvuju na izborima samostalno, a mandate će osvojiti onaj ko dobije glasove svojih birača.

 

Subotica, 31. 03. 2014.                                                                                                    Mirko Bajić,  predsednik SBB

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.