18. June 2024.

logo

Saopštenje za javnost PDF Štampa El. pošta
sreda, 12 mart 2014 14:59

SBB

Saopštenje za javnost

 

sbbbanner   Savez bačkih Bunjevaca je jasno izneo svoj stav u vezi izbora 16. marta i naglasio da ostvaruje saradnju i podržava program stranaka koje priznaju autohtonost Bunjevaca, koje u svom programu utvrđuju zaštitu manjinskih prava, evropske integracije, i stvaranje takvog društvenog okruženja u kojem će svi građani Srbije imati budućnost i perspektivu normalnog življenja. Savez bačkih Bunjevaca je na republičkom nivou odavno partner sa Srpskim Pokretom Obnove, koji je u koaliciji sa Srpskom Naprednom Strankom na izborima 16. marta, a u lokalnom parlamentu je u koaliciji sa Savezom Vojvođanskih Mađara i Socijalističkom Partijom Srbije.

   Dobro je da su se druge dve stranke sa bunjevačkim imenom konačno opredelile da podrže takvu politiku i da time pokažu da je jedinstveni cilj da se  sačuva nacionalni identitet Bunjevaca. Politiku treba da vode političke stranke i Savez bačkih Bunjevaca pozdravlja jasno iznet stav Bunjevačke stranke i Bunjevačke stranke Vojvodine.

   Nedopustivo je da se u politiku ponovo upliće “Bunjevačka matica”,  kao jedna od institucija bunjevačke nacionalne zajednice, koja nema i ne može imati politička obeležja. Podsetimo samo da je “Bunjevačka matica” na prošlim izborima zaključila ugovor sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i tada pozvala sve Bunjevce da glasaju za Ligu. Savez bačkih Bunjevaca osuđuje ponovnu zloupotrebu “Bunjevačke matice” u političke svrhe od strane Ivana Sedlaka i Tamare Babić, jer smatramo da se time nanosi neprocenjiva  šteta svim bunjevačkim institucijama.

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.