18. June 2024.

logo

Saopštenje za javnost PDF Štampa El. pošta
petak, 31 januar 2014 09:56

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Konačno su maske pale... ne postoji gradska manifestacija „Dužijanca“

 

Grb SBB   Predlog da se organizuje jedna zajednička manifestacija pod imenom „Dužijanca“, u čijoj organizaciji bi učestvovali ravnopravno i Bunjevci i Hrvati, kao i svi građani Subotice, a pod okriljem grada, nije dobila podršku hrvatske nacionalne zajednice u Subotici.

   Prvo je Demokratski savez Hrvata zahtevao da se donese skupštinska odluka kojom se utvrđuje da organizacioni odbor „Dužijance“ predlaže Hrvatsko nacionalno vijeće. Takva odluka je doneta u Skupštini grada jednoglasno i ona je obavezujuća.

Tome su se usprotivili pojedinci iz gotovo svih hrvatskih udruženja, koji sebe nazivaju bunjevački Hrvati, registracijom novog Udruženja građana,  pod imenom „Dužijanca“.

   Iz ovoga logično sledi da će sami Hrvati praviti dve svoje „Dužijance“. Ako tako vole mi se tome nećemo protiviti. Danas po zakonu troje građana mogu registovati udruženje i učestvovati na konkursima sa svojim projektima. Mi novoosnovanom udruženju želimo uspešan rad.

   Bunjevačka nacionalna zajednica ima svoj zakonom utemeljen nacionalni praznik „Dan dužijance“ i mi ćemo „Dužijancu“ kao kulturno i istorijsko nasleđe Bunjevaca i ove godine dostojanstveno i svečano proslaviti 15. avgusta, pod okriljem bunjevačkog Nacionalnog saveta.

Subotica 31. 01. 2014.

Mirko Bajić,  predsednik SBB

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.