18. June 2024.

logo

Otvoreno pismo gradonačelniku Subotice PDF Štampa El. pošta
petak, 09 avgust 2013 10:49

         Povodom ovogodišnje proslave „Dužijance“ odbornici Saveza bačkih Bunjevaca uputili su Otvoreno pismo gradonačelniku Subotice.

         Namera je da se na sledeću sednicu Skupštine grada ovo pitanje postavi na dnevni red i konačno već jednom odredi status i način organizovanja „Dužijance“.

GRADONAČELNIKU SUBOTICE

OTVORENO PISMO

 

Zahvaljujemo na pozivu za prisustvo na centralnoj manifestaciji "Dužijanca 2013" i sa žaljenjem Vas obaveštavamo da nismo u mogućnosti da prihvatimo Vaš poziv.

Iako se "Dužijanca" proklamuje kao gradska manifestacija, činjenica je da se već više godina ova manifestacija realizuje kao "hrvatsko-crkvena" manifestacija, sa jasnim nacionalnim obeležjima, pri čemu se otvoreno negira pravo na samobitnost bunjevačke nacionalne zajednice. Žalosno je da se to događa pod patronatom i uz blagonaklonost gradske uprave Subotice, koja se pri tom diči multikulturalnošću i evropskim nivoom tolerancije i suživota.

Poznato je da je "Dan Dužijance" Zakonom priznat praznik bunjevačke nacionalne zajednice, kao što je "Dan Bana Jelačića" praznik hrvatske zajednice u Srbiji. Zahtevamo od Vas kao Gradonačelnika i od Skupštine grada Subotice, da ubuduće ne toleriše i ne podstiče ovakav vid nepoštovanja prava i dalju asimilaciju bunjevačke nacionalne manjine u Subotici.

Nemamo ništa protiv, kao što smo to i ranije isticali, da se "Dužijanca" kao manifestacija posvećena obeležavanju završetka žetve, obeležava u formi gradske turističke manifestacije u kojoj će učestvovati predstavnici svih nacionalnih zajednica, odnosno koja će biti organizovana u ime svih građana Subotice, kao gradska manifestacija u pravom smislu te reči.

S poštovanjem,

Subotica, 05. 08. 2013.

Mirko Bajić,

Odbornik, pomoćnik predsednika Skupštine grada, predsednik SBB

Branko Pokornić,

Odbornik, predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.