19. April 2024.

sreda, 15 maj 2013 11:58

Savez bačkih Bunjevaca

Saopštenje

SBB logoSAVEZ BAČKIH BUNJEVACA, stranka nacionalne manjine Bunjevaca u Srbiji, zahteva od Predsednika Skupštine APV i IV APV, da povuku iz procedure Deklaraciju o ustavnom položaju Vojvodine čije je usvajanje najavljeno.
Amandman koji je podnela Liga Socijaldemokrata Vojvodine, a koji je usvojen na sednici Odbora za ustavna pitanja Skupštine APV, je skandalozan. „Skupština“ Vojvodine, odnosno Glavni odbor GNOOV, je u maju te 1945. ceo jedan narod proglasio nepostojećim. Citiramo deo Naredbe: „... to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo Hrvatima bez obzira na njihovu izjavu...“ (faksimil naredbe iz istorijskog arhiva priložen je uz saopštenje).
Pozivanje na odluke takve „Skupštine“ iz tog vremena, kao istorijsko pravo građana Vojvodine, zaslužuje svaku osudu.

Želimo da verujemo da je usvajanje takvog amandmana plod neznanja, a ne namere vlasti koja sebe naziva demokratskom.

dokument 1