22. July 2024.

logo

Pretnje upućene povodom udžbenika PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11 septembar 2014 21:30

Konferencije

Pretnje upućene povodom udžbenika

 

IMG 6232Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca obavestio je javnost putem konferencije za štampu, održane 11. septembra, da je na ličnu Internet poštu dobio preteće pismo:

dabogda vas Srbi poklali......

..vidim vašo cigansko lice na hrvatskim televizijama povodom Nikolićeva udžbeničkih "poklona" i mogu vam samo poželjeti kada svoj izdajnički cilj postignete, a to je da hrvatski element u Srbiji istrijebite, i da budete Bunjevci-katolici, da vas Srbi poklaju a to će napraviti kad-tad.

Stoko izdajnička, dabogda se pokolj dogodio što prije.....mislite ciganine da će vas Srbi tolerirati, hahaha, smrt, smrt je ono što vas čeka...

Mila Perković, Hrvatica iz RH

 

   U svom izlaganju Bajić je istakao da na provokacije i pretnje neće reagovati, nego da je stav SBB-a da se mora uspostaviti saradnja između nacionalnih zajednica i dodao da zahteva da nadležni organi ispitaju odakle je pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere u zaštiti prava Bunjevaca na slobodno nacionalno izjašnjavanje.

   Dragan Kopunović, član predsedništva SBB-a, ali i sedam godina predavač bunjevačkog govora sa elementima nacionalne kulture, istakao je da je put do udžbenika, štampanih za potrebu ovog predmeta, bio veoma težak. O još uvek aktuelnim kritikama upućenim na račun gesta Tomislava Nikolića i činjenicu da su udžbenici delom štampani na ćiriličnom pismu, rekao je kako su te kritike neosnovane.

 

 

STAV SBB

   Politika Saveza bačkih Bunjevaca je saradnja i mi na ovakve provokacije i pretnje nećemo reagovati.

   Naša je želja da se uspostave normalni tokovi komunikacije i da kao što mi prihvatamo da se svako slobodno može izjasniti kao Hrvat, isto tako pripadnici hrvatske zajednice prihvate da se svako slobodno može izjasniti da je Bunjevac.

IMG 6237   Ovakve provokacije i pretnje rezultat su stavova predstavnika hrvatskih institucija, pre svega „Hrvatskog nacionalnog vijeća“ u Srbiji, odnosno konkretno u Subotici, koji u panici da će se pokazati da su veoma malo, gotovo ništa, učinili za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, pokušavaju da podignu tenzije na međunacionalnoj osnovi negirajući pravo Bunjevcima na autohtonost i plasiranjem teze o tobožnjoj ugroženosti i asimilaciji Hrvata u Srbiji.

   To su, nažalost, jedva dočekali pojedini političari u Hrvatskoj, pa i sam Predsednik Republike Hrvatske, očigledno u jeku izborne kampanje u Hrvatskoj.

   Nije prvi put da se upućuju uvrede, iskazuje diskriminacija, omalovažavanje i netolerancija na nacionalnoj osnovi prema Bunjevcima – nažalost  to doživljavamo već godinama na raznim sajtovima od lica sa anonimnim profilima a da niko to ne sankcioniše.

   Ovo je, međutim, vrhunac i  nemamo pravo da ovu pretnju prećutimo, jer je pretnja ozbiljna zato što svakako može provocirati dalje reakcije. Pitanje koje postavljam ja lično, kao predsednik Savez abačkih Bunjevaca i nosilac liste Saveza bačkih Bunjevaca na redovnim izborima za Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, jeste: „Da li sam ja kao građanin i funkcioner bezbedan ako boravim u Republici Hrvatskoj, a zamenik sam predsednika Skupštine grada Subotice i tim povodom moguće da odlazim u posetu bratskom gradu Osijeku u Republici Hrvatskoj, ili treba da očekujem da me tamo neki frustrirani lik vređa ili napadne kada me prepozna?"

   Zahtevam da nadležni organi  ispitaju odakle je ova pretnja poslata i da se preduzmu odgovarajuće mere u zaštiti prava Bunjevaca na slobodno nacionalno izjašnjavanje.

 

 

© 2012 Savez bačkih Bunjevaca. Sva prava zadržana.